Sutlijaš
Priprema:
Sipajte malo vode u šerpu (samo da prekrije dno, da ne bi mleko zagorelo), sipajte mleko i stavite na umerenu temperaturu da provri.Operite pirinač pod mlazom hladne vode i ocedite Provrelo mleko sklonite sa ringle, ubacite u njega pirinač, promešajte i vratite na ringlu.Kuvajte sutlijaš na umerenoj temperaturi 20-ak minuta uz povremeno mešanje.Kada je pirinač skuvan dodajte šećer, aromu vanile ili vanilin šećer (ako dodajete vanilin šećer smanjite količinu šećera za 2 kašike) i mešajte da se šećer otopi. Zatim sklonite sa šporeta.Prohlađen sutlijaš sipajte u činijice, pospite cimetom ili dzemom potom poslužite.
Sastojci:
- 1 šolja vode
- Sveze mleko Granice 1/2l
- 2 šolje pirinča
- Šećer 2 kašike
- Aroma vanile/vanilin šećer
- Cimet/džem po ukusu