Pločice od lana i susama

Kada vam je potrebna ukusna i zdrava grickalica možete ispeći pločice od lana i susama. Potrebno vam je: 1 šoljica lanenog semena, 1/2 šoljice susama, 1/2 kašičice soli, 1-2 kašičice maslinovog ulja. Seme lana stavite u posudu, prelijte vodom i ostavite 1h da upije vodu i nabubri. Nivo vode u posudi treba da bude tek malo iznad semenki.
Susam ispecite desetak minuta na suvom tiganju, da dobije žutu boju i razvije aromu. Ubacite ga zatim u blender i sameljite. Kad je susam potpuno usitnjen, dodajte pripremljen lan, so i malo ulja, pa sve dobro izblendirajte. Smesa će biti dosta čvrsta. Uključite rernu na 160 C. Na veliki pleh postavite papir za pečenje i smesu razmažite koliko možete tanko. Odmah nožem isecite masu na pločice proizvoljne veličine, pa stavite u rernu. Pecite oko 15 minuta, a zatim smanjite malo temperaturu i sušite još dvadesetak minuta). Pločice su gotove kad se isuše i lako odvajaju od papira. Možete ih ostaviti da se ohlade u poluotvorenoj rerni. Idealne su kao lagana užina, dodatak uz jogurt ili omiljeni namaz. Prijatno!